papryka faszerowana kaszą jaglaną

Obecnie koncentrujemy się na tym, co spożywamy – wybieramy artykuły coraz rozsądniej, kierując się zdrowiem oraz dietą. Czasy, kiedy spożywaliśmy wszystko w bezgranicznych ilościach już minęły – czas na zdrowe jedzenie oraz naturalne artykuły. Z tego powodu coraz częściej również poszukuje się zastępników w kuchni. Sól i tłuszcz zostaje absolutnie odsunięty od jadłospisu a produkty dość ciężkie dla żołądka i jelit, tak jak na przykład makaron lub ziemniaki. W wielu przypadkach zastępuje się je produktami lżejszymi, na przykład ryżem bądź kaszą. Mają one równie wiele towarów odżywczych, jednakowoż organizm po prostu znosi je znacznie przyzwoiciej. Doskonałym przykładem odpowiedniego produkty jest kasza jaglana, jaka niegdyś gościła na stołach niezmiernie często a dziś niestety pozostała zapomniana.

kasza jaglana ze śliwkami

Na szczęście coraz to więcej ludzi lubi jej uroki i decyduje się na wprowadzenie do dziennego jadłospisu tej naturalnie kaszy. Czemu? Czym ona różni się od schematycznej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? Otóż riposta na to zapytanie jest niesłychanie łatwa – kasza jaglana to zupełnie inny rodzaj kaszy. Już sam jej wygląd na to wskazuje, albowiem są to bardzo delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Należy traktować ją nieco inaczej aniżeli stereotypową, słynną nam kaszę, bo nie gotuje jej się wyłącznie tradycyjnie. Jej przygotowanie potrzebuje nieco więcej czasu ale jest tego warte, bowiem wrażenia smakowe są rzeczywiście fajne. Z jakiego powodu niemniej jednak powinniśmy zaciekawić się tą właśnie kaszą? Otóż kasza jaglana ma wybitnie wiele wartościowych dla człowieka właściwości, jakich nie posiada żaden inny artykuł bądź trudno jest je odszukać.
Przykład? Kasza jaglana jest nadzwyczaj właściwym źródłem niezwykle wielu witamin z grupy B, niemniej jednak nie tylko, dostarcza albowiem również witaminy z grupy E, które niesłychanie poprawiają pamięć oraz koncentrację a też dużo doskonałych składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo czy potas. Prócz tego kasza jaglana to jest nadzwyczaj bogata w antyoksydanty, co oznacza, że wychwytuje i w głównej mierze neutralizuje tak zwane wolne rodniki, dla nas dosyć niebezpieczne. Jakie atrybuty jeszcze sobą wyraża? To fenomenalny sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to także kasza nadzwyczaj odżywcza oraz przede wszystkim lekkostrawna, wobec tego nadaje się dla chorych oraz oczywiście dla dzieci, którym wbrew pozorom słuszny przyrządzona powinna nadzwyczaj smakować. Zawiera też krzemionkę, składnik rzadko spotykany w następstwie tego tak znaczący, która odpowiada za zdrowy wygląd paznokci i skóry i zapobiega odwapnianiu kości.